Pośpiech i ciągły brak czasu to mankamenty w funkcjonowaniu współczesnego człowieka, które niestety niekorzystnie wpływają na zdrowie. Szybkie życie i szybkie, przetworzone jedzenie to czynniki odpowiedzialne za złe samopoczucie i problemy zdrowotne. Mało kto wie, jak duże znaczenie ma właściwa, zbilansowana dieta. Odpowiednie produkty żywnościowe, pełne witamin i składników mineralnych utrzymują organizm w dobrej kondycji i minimalizują niepotrzebny stres.
Co jeść, aby wzmocnić układ nerwowy?
Dieta antystresowa opiera się na składnikach podnoszących poziom hormonów szczęścia. Za niewłaściwą pracę układu nerwowego i wzrost podatności na stres mają więc wpływ niedobory:
– witaminy B,
– niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz
– magnezu.
Bogatym źródłem witaminy B są m.in. jajka, warzywa zielone i strączkowe, wątróbka, grzyby i brązowy ryż. Osoby spożywające duże ilości kwasów omega-3 są bardziej odporne na depresję i lepiej radzą sobie w sytuacjach nerwowych. Ryby, olej lniany, rzepakowy i orzechy włoskie to podstawowe produkty w diecie antystresowej. Ponadto niezbędny jest też magnez, który występuje w szpinaku, kakao, niektórych rybach (halibut, dorsz) i migdałach.
Można wspomagać się również ziołami. Napary z rumianku i melisy, wypijane codziennie zamiast kawy, czy herbaty skutecznie zmniejszają napięcie i koją nerwy.