Witaminy i minerały dla zestresowanych

Pośpiech i ciągły brak czasu to mankamenty w funkcjonowaniu współczesnego człowieka, które niestety niekorzystnie wpływają na zdrowie. Szybkie życie i szybkie, przetworzone jedzenie to czynniki odpowiedzialne za złe samopoczucie i problemy zdrowotne. Mało kto wie, jak duże znaczenie ma właściwa, zbilansowana dieta. Odpowiednie produkty żywnościowe, pełne witamin i składników mineralnych utrzymują organizm w dobrej kondycji i minimalizują niepotrzebny stres.

Co jeść, aby wzmocnić układ nerwowy?

Dieta antystresowa opiera się na składnikach podnoszących poziom hormonów szczęścia. Za niewłaściwą pracę układu nerwowego i wzrost podatności na stres mają więc wpływ niedobory:

– witaminy B,

– niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 

– magnezu.

Bogatym źródłem witaminy B są m.in. jajka, warzywa zielone i strączkowe, wątróbka, grzyby i brązowy ryż. Osoby spożywające duże ilości kwasów omega-3 są bardziej odporne na depresję i lepiej radzą sobie w sytuacjach nerwowych. Ryby, olej lniany, rzepakowy i orzechy włoskie to podstawowe produkty w diecie antystresowej. Ponadto niezbędny jest też magnez, który występuje w szpinaku, kakao, niektórych rybach (halibut, dorsz) i migdałach.

Można wspomagać się również ziołami. Napary z rumianku i melisy, wypijane codziennie zamiast kawy, czy herbaty skutecznie zmniejszają napięcie i koją nerwy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii natura. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz